Na meer dan een jaar in de corona pandemie, waarvan ook nog een groot deel in lockdown, merk ik om mij heen dat veel mensen toe zijn aan een vakantie. En om eerlijk te zijn, ik zelf ook wel. Lekker door een onbekende stad struinen en lokale marktjes langsgaan. Heerlijk bakken op het strand, terwijl allerlei verkopers proberen neppe Louis Vuitton spullen te verkopen. Of wat dacht je van de prachtige natuur verkennen met wandel- en fietstochten door het oosten van Europa? Daar kijk ik echt naar uit.
Of back to basics in een tentje op een camping midden in de natuur in Tsjechië of Hongarije om even tot rust te komen. Daarvoor moeten natuurlijk wel eerst de cijfers van de besmettingen door heel Europa dalen. Maar ik heb hoop dat wij allemaal door Europa kunnen reizen deze zomer met een ‘Covid-pas’. Dus laten we optimistisch blijven en vooruitkijken naar een vakantie ergens in Europa.
Maar zitten daar dan eigenlijk risico’s aan? Je zou toch denken dat op vakantie in Europa niet veel moet verschillen van ons eigen kikkerlandje. Maar dat is niet waar. Juist de vakantiegangers die de natuur willen verkennen, en dat deze zomer van plan zijn te doen in Europa, lopen toch wat risico’s.
Er is namelijk dat ene vervelende beestje, de teek, die een aantal virussen bij zich kunnen dragen. Teken kunnen deze virussen overbrengen op de mensen. De meest bekende is de ziekte van Lyme. Maar er zijn ook andere ziektes die kunnen ontstaan na een tekenbeet. Eentje waar nog niet veel mensen mee bekend zijn is het FSME/TBE virus. Wanneer je dit virus oploopt kan het ernstige gevolgen hebben. Het kan namelijk hersen(vlies)ontsteking veroorzaken. En dan ben je spreekwoordelijk, maar misschien ook wel letterlijk, ver van huis. Dit virus komt gelukkig bijna niet voor in Nederland maar er zijn veel landen in Europa waar dit risico groter is.
Door de corona pandemie zijn veel mensen gaan wandelen. Veel mensen wandelen in de bossen. Want al die tijd binnen zitten zorgt er wel voor dat je van een wandeling een goed uitje wilt maken. Bij wandelingen, maar ook bij bijvoorbeeld fietstochten of andere activiteiten, door natuurgebieden is de kans erg groot om gebeten te worden door een teek. Al helemaal wanneer je korte kleding draagt. Je hebt het niet door wanneer het gebeurt en wanneer je erachter komt dat er een teek zit dan heeft die zichzelf al vast gebeten.
Naast activiteiten in de natuur zijn er nog andere manieren waarbij je meer risico loopt op een tekenbeet. Namelijk vogelaars of mensen die kamperen. Met dit soort activiteiten loop je een grotere kans om door een teek gebeten te worden. Daarnaast komen teken ook voor in tuinen en parken. Dus lekker picknicken in de stad is ook niet zonder risico. Wanneer je dit soort activiteiten nou gaat ondernemen in het risicogebied van FSME dan is er dus een kans dat je besmet raakt met het virus. Benieuwd in welke gebieden van Europa dit virus voorkomt? Kijk dan even hier op onze infopagina over FSME.
Gelukkig zijn er preventieve maatregelen tegen het FSME/TBE virus. Er bestaat namelijk een vaccin tegen. Voor meer informatie over dit vaccin en het virus kun je even een kijkje nemen op onze infopagina. Met een serie van 3 vaccinaties ben je beschermd voor 3 jaar. Neem je daarna een booster vaccinatie, die zorgt ervoor dat je immuunsysteem weer antistoffen gaat maken, dan ben je beschermd voor 5 jaar. Deze vaccinatie beschermt niet tegen andere virussen die teken over kunnen brengen.
Het is verstandig om, wanneer je je in de natuur bevindt, bedekkende kleding te dragen om ervoor te zorgen dat teken zich niet vast kunnen bijten. Insmeren met DEET, een insectenwerend middel, helpt ook om tekenbeten te voorkomen. Deze maatregelen zorgen niet voor 100% bescherming tegen tekenbeten. Het is dus belangrijk om je iedere dag te controleren op tekenbeten wanneer je risico op een tekenbeet hebt gelopen.
Wil je weten of jouw vakantiebestemming risico’s met zich meebrengt? Dan is het verstandig om de sites van www.lcr.nl en https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen te checken. Daar wordt per land advies gegeven over welke vaccinaties je nodig hebt en welke risico’s er zijn.
Daarnaast worden op Nederland Wereldwijd, die eigendom is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ook alle huidige corona maatregelen per land aangegeven.
Heb je daarnaast nog meer vragen over vaccinatie of gezondheidsrisico’s op reis, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Want goed voorbereid op reis is al het halve werk!