Ieder jaar zijn er meer dan twee miljoen moslims die vanuit de hele wereld naar Mekka reizen voor de Hadj en Umrah. De Hadj is de bedevaart die iedere moslim die daartoe in staat is minimaal eenmaal in zijn leven moet maken. De Umrah, ook wel kleine bedevaart genoemd, is vrijwillig en dus niet verplicht. De spirituele beloning die de bedevaartgangers hierdoor ervaren is bijzonder groot.
Naar Mekka reizen is helaas niet zonder gevaren. Als je de pelgrimstocht in Mekka bezoekt, loop je normaal gesproken al risico op gezondheidsklachten. Nu, door de coronacrisis kan dit risico zoals je wellicht zult begrijpen nog groter zijn.
Vanwege de coronacrisis kon vorig jaar dan ook geen enkele niet-Saudische moslim de Hadj volbrengen.
Waar Saoedi-Arabië normaal gesproken alles op alles zet om ervoor te zorgen dat niemand in de menigte wordt vertrapt, had het land vorig jaar heel andere zorgen. De duizenden mensen die er waren zijn maar een fractie van het aantal dat zich normaal gesproken tijdens de Hadj in Mekka bevindt en toch waren er hele strikte regels en maatregelen om enige verspreiding van corona te voorkomen.
Uit het buitenland was er in 2020 niemand welkom bij de Hadj. Alle deelnemers woonden in Saoedi-Arabië zelf, maar ze waren niet allemaal Saoedi. Er waren namelijk 160 verschillende nationaliteiten. Een deel van hen waren mensen die corona hadden overleefd of in de frontlinie hadden gewerkt, zoals zorgpersoneel.
Alle Pelgrims hadden zich van tevoren twee weken afgezonderd in quarantaine en zich laten testen op het virus. Alleen bij een negatieve test mochten ze naar Mekka afreizen, waar ze bij aankomst nog een test moesten laten afnemen. Met een GPS-armband werd gevolgd waar ze zich bevonden. Iedereen moest een mondkapje op tijdens het gebed en er moest 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook de rituelen zagen er anders uit dan voorgaande jaren. De zwarte steen van de Kabaa mocht bijvoorbeeld niet worden aangeraakt. Terwijl deze normaal gesproken wordt gekust. De heilige bron, waaruit wordt gedronken, was verboden terrein. In plaats daarvan werd het water in flesjes uitgedeeld.
Gaat de Hadj in 2021 wel door?
Uiteraard is dit een vraag die de moslims wereldwijd bezighoudt. Vanwege corona, waarvan we niet weten hoe de wereld er volgende maand uitziet laat staan over 4 maanden, is daar geen duidelijk antwoord op te geven.
Mocht je dit jaar kunnen en willen gaan, vergeet dan niet dat het samenkomen van deze enorme massa mensen uit meer dan 180 verschillende landen de verspreiding van infectiezieken in de hand werkt. Het ministerie van Volksgezondheid van Saudi-Arabië zegt daarom dat alleen mensen die zijn ingeënt tegen COVID-19 dit jaar de Hadj mogen bijwonen. Het zal een van de belangrijkste voorwaarden zijn voor het ontvangen van een vergunning om te mogen komen.
De risico’s voor het gastland beperken zich niet alleen tot corona maar breiden zich ook uit tot public-health niveau. Daarom nemen de Saoedische autoriteiten maatregelen om de gezondheidsrisico’s te beperken en stellen zij ook andere vaccinaties dan Covid-19 verplicht. Je kunt altijd terecht in een van onze vaccinatiecentra voor de adviezen en de andere (verplichte) vaccinaties. De reizigersverpleegkundige kijkt dan samen met jou wat er nodig is.
Geschreven in april 2021